catina@axiotas.ro   004 0745 607 524

Sucul de cătină

Fructul conține:

 
  • substanță uscată (15-20%)
  • zaharuri (0,05-0,5%)
  • acizi organici (1,5-4%)
  • pectine (0,14-0,5)
  • polifenoli și tananți, flavonoide (1,8%)
  • celuloză (0,9%)
  • proteine (1,2%)
  • ulei deosebit de complex (8-12%)
  • β-caroten (3,5-10%)
  • microelemente (dintre care amintim fosforul 194,4 mg% , calciu 211,8 mg%, magneziu 186,1 mg %, potasiu 165,1%, sodiu 2,8 mg%, fier 13,84 mg%)
  • vitamine liposolubile ( vitamina A <380 mg% , vitamina E 16 mg%, vitamina K, vitamina D 20 mg%)
  • vitamine hidrosolubile ( vitamina C, vitamina P, vitamina F 8 mg% , vitamina B1-B9 cantitatea lor variază între 360–2500 mg/100g fruct)
  • 18 amino acizi esențiali
  • acizi grași esențiali (80-90%)

Dintre acizii esențiali amintim: acidul oleic (1%), acid linoilei (3%), acid pantotenic (1,5%), acid palmitoleic (1%), acid heptadecanoic (1%), acid erucic (1%), acid succinic, acid malic, acid maleiuc, acid ascorbic,α și β cateron, licopen , criptoxantină, zeaxantină, taraxantină, fitofluină, kantofilă, tocoferoli, fitosteroli, ect. Semințele mai conțin acizi grași nesaturați ( cu legături duble sau triple) cum ar fi: acidul linoleic și linolenic.

Efecte benefice asupra organismului :

  1. Efect energizant: te ajută să îți recuperezi energia după efort fizic și intelectual sau după o boală;
  2. Mărește imunitatea: ca să vă faceți o idee cam cât de benefic este fructul de cătină, aflați că acesta conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele.
  3. Efect anti-îmbătrânire: este radioprotectoare, fotoprotectoare (protecție pentru plajă) și cicatrizează puternic.
  4. Întărirea organismului în cazul în care ne confruntăm cu: depresii, leucemie, tumori, intoxicații, alergii sau boli ale pielii.